📱 0754 365 230

Optimizare Site: Strategii eficiente pentru a te clasa mai bine pe Google

Cuprins

Optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare, cunoscută sub numele de SEO (Search Engine Optimization), este esențială pentru a asigura vizibilitatea în SERPs (rezultatele căutării). Acest proces implică ajustarea unor elemente ale site-ului tău astfel încât să devină mai atractiv pentru algoritmi și, în consecință, să atragă mai mulți vizitatori calificați.

Te salută Andrei, co-fondator al WebArhitecți, o agenție care oferă servicii SEO profesionale. Am pregătit un ghid care îți va arăta cum îți poți îmbunătăți site-ul pentru a se clasifica mai bine pe Google. În acest articol, vom explora pașii fundamentali și cele mai bune practici ale unei optimizări eficiente pentru Google.

 

Ce înseamnă SEO?

Pe internet sunt vehiculate multe definiții despre ce este seo. Eu îți voi spune că este reprezentat de un ansamblu de practici menite să îmbunătățească poziționarea unui site în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERPs), prin ajustarea conținutului, structurii și a altor elemente tehnice.

Paginile SERPs ne indică link-uri sponsorizate, adică reclame plătite și rezultate organice, adică pagini relevante, autoritare, clasate pentru calitatea contentului și satisfacerea intenției de căutare a utilizatorului care a tastat anumite cuvinte în bara de căutare de la Google.

Primele site-uri care apar la rezultate organice nu au plătit nimic la Google pentru a fi afișate sus. Acum îți poți da seama cât de important este SEO?

 

De ce este importantă optimizarea site-ului pentru algoritmii Google?

SEO este important pentru că generează mai mulți vizitatori, lead-uri și în consecință clienți care generează venituri. La nivel mondial Google domină piața motoarelor de căutare, procesând aproximativ 90% din toate căutările online. Se estimează că Google primește peste 3.5 miliarde de interogări pe zi.

În România, Google este principalul site accesat când o persoană caută ceva, iar cota de piață depăsește 95% din totalul volumului de căutări prin intermediul motoarelor de căutare.

 

De ce este important să te afli pe prima pagină din Google?

93% din click-urile generate în urma unei căutări pe Google se opresc pe prima pagină. Pe prima pagină Google se află 10 site-uri care împart aproape tot traficul organic generat de o căutare. Primul site afișat sub rezultatele plătite generează peste 30% din click-uri.

Hai să îți dau un exemplu simplu: Lunar, aproximativ 70000 de oameni caută pe Google „piese auto”. Asta înseamnă ca site-urile care se află pe primele 10 poziții împart în ordine descrescătoare 65.000 de clik-uri, respectiv vizite orgamnice

 

rezultate platite si rezultate organice pe google

 

Inainte să discutăm despre optimizarea site-ului, trebuie să îți spun că un Audit SEO este foarte important și există anumite tool-uri precum Screaming Frog sau Semrush care îți pot simplifica munca. Din păcate versiunile „pro” nu sunt gratuite, dar dacă ești perseverent te poți descurca și fără ele.

Toate practicile din articol pot fi folosite atât pentru optimizarea site-urilor de prezentare, cât și pentru magazine online.

 

Asigură-te ca website-ul tău este indexat pe Google

În cazul în care Google nu poate naviga pe o pagină, nu o poate indexa, iar aceasta nu va fi vizibilă. Nu toate paginile web de pe un site trebuie să fie indexate (de exemplu coșul de cumpărături), dar paginile importante cu produse sau servicii trebuie să fie vizibile pentru Google.

Cum să te asiguri că paginile importante sunt prezente pe Google? Eu îți recomand să folosești Google Search Console (tool gratuit Google). Configureaza-ți contul după tutorialul asta și verifică apoi raportul despre indexarea paginilor. Tot aici găsești informații importante despre motivele pentru care nu sunt indexate paginile.

 

Verificare site indexat pe Google

 

Îți recomand să verfici dacă ai un sitemap (ajută motoarele de căutare să navigheze pe site-ul tău), în caz contrar trebuie să configurezi unul. Asigură-te că fișierul robots.txt nu blochează crawler-ele Google să acceseze paginile pe care vrei să le indexezi. Verifică și ajustează fișierul robots.txt direct din Google Search Console prin secțiunea ‘robots.txt Tester’.

 

Verificare sitemaps Google Search Console

 

Plugin-uri pentru crearea Sitemap-ului și configurarea Robots.txt

În funcție de sistemul CMS pe care rulează site-ul tău, de exemplu pe WordPress există câteva plugin-uri care te pot ajuta (Rank Math, Yoast SEO etc)

Poți personaliza sitemap-ul din setările Rank Math, selectând ce tipuri de conținut să fie incluse sau excluse. Deși Rank Math nu creează sau modifică direct fișierul robots.txt, pluginul îți permite să editezi fișierul direct din interfața WordPress, dacă serverul tău permite acest lucru.

Sfat: Asigură-te că site-ul tău are un certificat SSL (HTTPS).

Tot ce am discutat mai sus face într-o oarecare măsura parte din optimizarea tehnică, acum haide să trecem la identificarea cuvintelor cheie.

 

Cercetează cuvinte cheie pentru website-ul tău – Primul pas de optimizare

Cuvintele cheie sunt acei termeni pe care navigatorii îi utilizează pentru a găsi răspunsuri cu privire la anumite întrebări, servicii sau produse. Cuvintele cheie sunt valoroase, pentru intenția de căutare, deși nu mai au aceeași importanță ca și în trecut, stau la baza conținutului.

Din start îți spun că utilizarea acestora în exces nu ajută, din contră, sunt mai importante variațiile semantice.

În linii mari cuvintele cheie sunt de 2 tipuri, scurte (tricouri sau tricouri barbati) și lungi (tricouri nike barbati sau tricouri barbati de firmă). Îți recomand să identifici cuvinte lungi, pentru că acestea acoperă mai multe inteții de căutare și reprezintă o dificultate scăzută (e mai ușor să te clasezi mai sus). Deși volumul de căutare va fi mai scăzut, vei avea șanse reale să te clasezi mai bine pe termenii lungi de căutare.

Sfat: Fiecare pagină de pe site se optimizează pentru un singur cuvânt cheie principal

 

Identificare cuvinte cheie cu Google keyword planner

 

Cum le identifici?

Există tool-uri plătite și tool-uri gratuite pentru cercetarea cuvintelor. Printre cele plătite cele mai folosite sunt Semrush, Ahrefs și Ubbersuggest.

Eu îți recomand Google Keyword Planer din contul de AdWords pentru că este gratuit. Pentru verificare, accesează Ahrefs Free Keyword Generator pentru că îți indică dificultatea lor, iar apoi te folosești de căutări pe Google pentru a identifica sugestii sau alte variante semantice, respectiv intenții de căutare care stau la baza cuvintelor identificate de tine (le poți folosi în corpul textului).

 

Cautare pe Googlecautari suplimentare pe Google pentru a identifica variatii de cuvinte

 

Sfat: Dacă deți o afacere locală, îți recomand să te axezi pe identificarea cuvintelor care se caută pe plan local (Ex. salon de infrumusetare Cluj). Trebuie să consulți articole care îți explică cum se face optimizarea site-ului pentru SEO Local, dacă publicul tău țintă se află într-o anumită regiune.

 

Calitatea și relevanța conținutului de pe site

Contentul unui site este fundamental pentru optimizarea site-ului (SEO), cât și pentru „brand awarness”. Un conținut de calitate, documentat, bine scris, oferă valoare adăugată vizitatorilor. Motoarele de căutare, precum Google, acordă o importanță crescută conținuturilor care sunt utile și informative pentru utilizatori și care satisfac intenția de căutare.

Ai identificat cuvintele cheie, pasul următor este să verifici pe Google primele 3-5 site-uri care rankează pe primele poziții și să verfici conținutul paginilor. Ca să satisfaci intenția de căutare trebuie să creezi content care să atingă același subiect abordat de ei. Ideal este să aduci plus valoare. Aliniază conținutul după politica Google E-E-A-T ( Experiență, Expertiză, Autoritate și Încredere).

 

Sfat: Înainte de a-ți optimiza pagina pentru un cuvânt cheie, trebuie să ști dacă navigatorul intenționează să vadă postări de blog, pagini de produse, pagini despre servicii sau cu totul altceva. Dacă nu te aliniezi trendului, nu ai cum să te clasezi bine pe Google, respectiv pe cuvântul cheie respectiv.

 

Și acum hai să vedem cum se face optimizarea site-ului propriu zisă, până acum am verificat idexabilitatea, am cercetat cuvintele cheie și am învățat cum să satisfacem intenția de căutare și cum să ne aliniem politicii E-E-A-T.

 

Optimizare SEO On-Page

Optimizarea On Page este despre ajustarea elementelor vizibile ale unei pagini din cadrul site-ului. Toate paginile importante trebuie ajustate. Include optimizarea textului, a imaginilor, a tag-urilor HTML și a altor componente care pot fi controlate de codul sursă al paginii. Îmbunătățește atât experiența utilizatorului, cât și clasarea pe Google.

O să începem cu cel mai important lucru.

 

Factori importanti de optimizare a site-ului pentru Google

 

Meta title – Cel mai important aspect în SEO

Etichetele de titlu sunt cele mai importante tag-uri atât pentru factorii de clasare, cât și pentru utilizatori pentru că sunt primele contacte cu paginile site-ului prin intermediul Google.

Cum trebuie să arate un Metatitlu:

  • conține cuvântul cheie principal sau variații semantice unde se pot introduce natural
  • are între 50-60 de caractere (recomand 55)
  • trebuie să fie relevant pentru conținutul paginii

Pentru îmbunătățirea CTR-ului (rata de click) îți recomand să citești articole despre copywriting.

Sfat: Un CTR ridicat crește rank-ul paginii pe Google.

 

Optimizare Site pentru Meta Titlu si Meta Descriere

 

Meta description

Este al doilea element care apare pe Google sub titlu. Este practic un rezumat al conținutului de pe pagină și trebuie să conțină cuvântul cheie din metatitlu. Se recomandă o lungime maximă de 160 de caractere (recomand 150) ca să fie vizibilă în întregime de pe desktop și dispozitive mobile.

 

Adresa URL – denumită Slug

Este al 3-lea element care apare în rezultatele de pe Google. Trebuie să fie scurt și concis (recomand 75 de caractere) și trebuie să conțină cuvântul cheie. Ai grijă că la articole se generează automat după titlu, verifică să se încadreze în dimensiune și să conțină cuvântul cheie. Folosește cratimă pentru despărțirea cuvintelor și scrie literele fără majuscule.

Exemplu: /cani/7858585 – incorect
/product/cani/7858585 – incorect
/cani-cu-mesaje-haioase – corect

 

 

Structura corecta de subtitluri pentru optimizarea site-ului On page

Etichetele de titlu – H1,H2,H3

Etichetele de titlu sunt subtilurile paginii (de la H1-h6) și ajută motorul de căutare să descifreze conținutul paginii site-ului pe care o optimizezi. Subtitlurile (H2-h6) transmit roboților Google ordinea importanței conținutului tău.

Recomand ca fiecare pagină să aiba H1,h2 și h3, iar dacă textul o cere se poate folosi și h4,h5,h6. Gândește-te că ai scris un referat și acolo folosești subtitluri corect?

Ce este cel mai importat:

  • Fiecare pagină trebuie să conțină un H1 la început care să cuprindă cuvântul cheie (sau variații semantice) amplasat la începutul paginii dacă este posibil
  • Folosește subtitluri suplimentare (H2-h6) în funcție de conținutul paginii (integrează cuvinte cheie secundare în ele)
  • Respectă ordinea cronologică de trecere ( H1-h2-h3-h4, nu trece de la H2 la h4)

Sfat: Folosește un singur H1 pe pagină, folosește cuvinte cheie secundare sau variații semantice pe H2!

 

Cuvântul cheie în textul paginii

Cel mai important aspect este să introduci cuvântul cheie în primele 100 de cuvinte din text, adică în primele propoziții (paragraf). De ce? Pentru că navigatorii citesc primul enunț și trebuie să înțeleagă contextul paginii.

 

Optimizarea imaginilor – „alt”

Imaginile trebuie optimizate pentru motoarele de căutare și îți voi explica pe scurt cum:

  • Compresează imaginea (pentru optimizarea vitezei de încarcare) – recomand format Webp.
  •  Folosește etichete „alt” pe imagini cu cuvinte cheie integrate, în acest fel imaginea se clasează în galeria de pe google și poți câștiga vizite suplimentare prin accesarea ei de către utilizatori.
  • Integrează cuvântul cheie în tag-ul „title” de pe imagine (este vizibil când trecem cu cursorul peste imagine).

 

Construiește link-uri interne

Link-urile interne te ajută să conectezi o pagină de pe site cu alta și aduce valoare pentru SEO. În felul acesta transferi „autoritate”, ajuți roboții de la Google să navigheze pe site-ul tău (indexare mai bună) și oferi navigare fluidă utilizatorului.

Incluzi o ancoră (un cuvant descriptiv pentru locul unde faci trecerea), peste care inserezi link-ul dorit.  Ancora poate fi cuvântul cheie sau o variație semantică a acestuia. Tot procesul trebuie să fie natural și în același timp trebuie să facă parte din context.

Legăturile interne ar trebui să reflecte ierarhia și importanța diferitelor pagini. Paginile principale primesc mai multe link-uri interne.

Sfat: Variază ancora de pe care faci trecerea, nu o folosi tot timpul aceeași (exemplu: crearea unui site web – crearea website-ului – realizarea unui site).

 

Articole pe Blog

Postarea articolelor de Blog te ajută să construiești legături interne cu website-ul. Scrie articole SEO care generează trafic și construiește legături pe paginile tale de servicii sau produse. În felul acesta transferi și autoritate site-ului, dar crești și ratele de conversie.

 

Densitatea cuvintelor cheie

Este un subiect foarte delicat și multă lume își pune întrebarea asta, de câte ori să folosesc cuvântul cheie pe pagină?

În 2024, cuvintele cheie rămân un element important în SEO, dar modul în care sunt utilizate și impactul supra lor a suferit modificări. Cuvintele cheie în trecut erau folosite în exces, într-un proces cunoscut sub numele de „keyword stuffing”, unde textele erau supraîncărcate cu cuvinte în încercarea de a manipula clasamentul în rezultatele căutărilor.

Algoritmii motoarelor de căutare, în special Google, au devenit mult mai sofisticați, punând un accent mai mare pe relevanța și contextul conținutului, în detrimentrul cuvintelor.

În prezent îți recomand să nu folosești o densitate mai mare de 1% a cuvântului cheie (sau ale variațiilor) pentru care optimizezi pagina. Ce este mult strică și riști să fi penalizat de algoritm.

Sfat: Multe pagini se clasează bine la o densitate de 0,2-03%

 

Optimizare site web pentru dispozitive mobile

Optimizează site-ul pentru experiența utilizatorului (UI&UX)

Cu riscul să mă repet, conținutul trebuie să fie de calitate și valoros pentru utilizator. Trebuie să îi răspundă la întrebări și să îi ofere rezultatul așteptat. Cu fiecare actualizare, Google penalizează site-urile care nu oferă o experiență plăcută, atât prin prisma content-ului, a vitezei de încărcare sau a navigării intuitive prin meniu.

 

Optimizează viteza website-ului

Studiile arată că un site care se încarcă mai greu de 3 secunde are o rată de abandon ridicată din partea utilizatorilor. Verifică viteza pe Google PageSpeed Insights și vezi ce poți îmbunătății.

 

Optimizează-ți site-ul pentru toate dispozitivele mobile

De aproximativ 6-7 ani, Google a început să pună preț mare pe design-ul receptiv. Practic site-ul tău trebuie să arate bine și pe telefon și pe tableta și pe calculator (să se adapteze la dimensiunea ecranelor) și să se încarce rapid.

 

Oferă navigare intuitivă pentru utilizator

Structura site-ului ar trebui să fie clară și logică, cu un meniu ușor de navigat. Asigură-te că utilizatorii pot găsi rapid și ușor informațiile de care au nevoie. Fiecare link ar trebui să se afle la maxim 3 click-uri distanță față de meniu.

 

Optimizează site-ul din punct de vedere a securității SSL

Asigură-te că site-ul tău utilizează HTTPS, ceea ce indică o conexiune securizată. Oferirea unui mediu sigur pentru utilizatori, nu doar că îmbunătățește încrederea, dar este și un factor luat în considerare de Google în clasificarea site-urilor.

Dacă site-ul nu este securizat există riscul ca navigatorii să se lovească de un banner (de la browser) care le împedică accesarea. La WebArhitecți toate site-urile cu care colaborăm beneficiază de un astfel de certificat implementat de noi dacă este nevoie.

Cam astea fiind spune, hai să trecem la optimizarea externă a site-ului. Construirea de link-uri este o artă!

 

Cum se face optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare

 

Optimizare SEO Off-Page

Optimizarea „externă ” a site-ului este la fel de importantă precum cea internă. Legăturile cu alte website-uri sunt denumite backlink-uri.

Scurt și la obiect – Backlink-ul este un link care provine de la alt website, care te menționează pe tine ca sursă.

Link-urile pot fi încadrate ca DoFollow și No-Follow, cele DoFollow sunt de calitate dacă provin de la domenii cu autoritate mare. Trebuie să existe un raport de 80/20 în detrimetrul celor DoFollow.

Google apreciază backlink-urile de calitate, sunt voturi de încredere și trebuie să provină de la site-uri relevante, autoritare, care să se intersecteze cu conținutul tău într-o oarecare măsura.

Sfat: Google primează calitatea și nu cantitatea!

 

Ce aș putea face să obțin backlink-uri?

În primul rând un conținut valoros va obține backlink-uri natural și aici putem menționa secțiunea de Blog unde poți scrie articole pe teme care au legătură contentul de pe website. Folosește infografice, imagini sau informație calitativă.

Apoi, poți înscrie site-ul în directoare de calitate (îți recomand să te folosești de cele care apar pe prima pagină în Google după ce inițiezi căutarea).

Utilizează instrumente de cercetare a concurenței, precum Ahrefs sau Semrush și vezi concurența ta unde are backlink-uri (mențiuni).

Advertorialele SEO reprezintă o altă formă de a obține backlink-uri, care combină elementele publicitare cu cele informative într-un format editorial. Scopul principal al unui advertorial SEO este de a promova un produs, serviciu sau brand.

O prezență puternică pe social media te ajută pe partea de SEO, deși nu îți oferă backlink-uri.

Mă opresc aici, pentru ca scopul acestui articol este despre optimizarea site-ului. Voi publica în viitor un articol despre construirea legăturilor externe.

Sfat: Google nu admite achiziționarea frauduloasă de backlink-uri sau alte metode de manipulare a algortimului. Riști să fi penalizat!

În calitate de specialist SEO, îți recomand pentru început să te axezi pe Blog, să investești timp șă să postezi articole constant, pe care să le legi la paginile importante de pe site-ul tău.

SEO necesită timp!

 

Concluzie

Închei acest Ghid despre cum să efectuezi corect optimizarea site-ului pentru Google, sperând că informațiile oferite îți vor lumina calea spre o mai bună înțelegere și implementare a unor strategii SEO eficiente.

Este esențial să recunosc că SEO nu este doar despre tehnici și tactici; este o abordare continuă și evolutivă care necesită adaptare și auditare constantă. De la cercetarea amănunțită a cuvintelor cheie, până la optimizarea tehnică și crearea de conținut relevant și valoros, fiecare pas contează în lupta pentru un loc pe prima pagină în Google.

Dacă te simți copleșit sau ai nevoie de o mână de ajutor pentru a-ți crește site-ul, nu ezita să ne contactezi. Oferim o analiză SEO gratuită pentru a-ți arăta cum se poziționează site-ul față de concurență și ce pași ar trebui să urmezi pentru a te clasifica mai bine pe Google.

Împreună, putem îmbunătății vizibilitatea afacerii tale.

 

 

Andrei
Salut, mă numesc Andrei și sunt co-fondatorul WebArhitecti. Sunt specializat în SEO și îmi dedic cariera spre Marketing Digital și WebDesign. Pun accent pe experiența utilizatorului în tot ceea ce fac. Pasiunea mea pentru designul UX/UI mă ghidează în dezvoltarea de soluții inovatoare care răspund nevoilor clienților.